Zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejów – część 1

olive-oil-507136_1280Wybór olejów na sklepowych półkach jest dziś tak ogromny, że może przyprawić o zawrót głowy. W dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was zestawienie olejów oraz opis ich właściwości i działania na nasze zdrowie. Jako miłośniczka naturalnej pielęgnacji nie mogłam oczywiście pominąć ich kosmetycznego zastosowania. Ponieważ przygotowany przeze mnie temat okazał się być na tyle obszerny, że postanowiłam podzielić go na dwie części. Dziś więc pojawi się charakterystyka oleju słonecznikowego, lnianego, sezamowego, sojowego, arachidowego oraz kokosowego. W kolejnym wpisie natomiast olej z orzechów włoskich, z awokado, z pestek winogron, rzepakowy, olej ze słodkich migdałów oraz oliwa z oliwek.

Olej słonecznikowy

sunflower-744232_1280

Na tle pozostałych olej ten wyróżnia najwyższe bogactwo witaminy E, znanej jako witamina młodości. Dodatkowo w jego składzie znajdziemy witaminę D oraz prowitaminę A. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Niestety olej słonecznikowy zawiera śladowe ilości kwasu omega-3. Charakteryzuje go delikatny smak. Najlepiej wykorzystać go na zimno jako np. dodatek do sałatek, nie powinno się smażyć na nim potraw.

Zdrowotne działanie: wzmacnia układ odpornościowy, przedłuża żywotność plemników stąd polecany dla par starających się o dziecko. Obniża poziom złego cholesterolu, redukując tym samym ryzyko miażdżycy i chorób serca. Pozytywnie wpływa na ogólne funkcjonowanie mózgu. Polecany przy problemach z zapalaniem stawów.

Zastosowanie kosmetyczne: dzięki temu, że olej słonecznikowy działa nawilżająco, uelastyczniająco, odżywczo i zmiękczająco na skórę znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Polecany jest do każdego rodzaju skóry, nawet dla dzieci. Jego przeciwzapalne działanie powoduje, że z powodzeniem może być pomocny w walce z trądzikiem. Wykorzystywany jako dodatek do balsamów, kremów, maseczek, do olejowania włosów i oczyszczania twarzy.

Olej lniany

linseed-514895_1280

Najbogatsze wśród olejów źródło kwasów omega-3. Olej ten dostarcza również cenną dawkę witaminy E. Należy go przechowywać w lodówce dlatego warto kupować go w sprawdzonych miejscach aby mieć pewność, że był prawidłowo przechowywany. Ja swój najczęściej kupuję w aptece. Po otwarciu przechowywać nie dłużej niż miesiąc. Po tym czasie zaczyna tracić swoje właściwości. Używa się go wyłącznie na zimno.

Zdrowotne działanie: łagodzi bóle miesiączkowe oraz objawy menopauzy, redukuje bóle głowy, niweluje złe samopoczucie, zmniejsza bóle brzucha i obrzęki. U mężczyzn pomaga w leczeniu prostaty. Wpływa na poprawę nastroju stąd jego pomocnicze zastosowanie przy leczeniu depresji. Dodatkowo olej zmniejsza poziom złego cholesterolu, podwyższając jednocześnie poziom dobrego cholesterolu. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Pozytywnie wpływa także na układ pokarmowy i procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm oraz ułatwia przekształcenie pożywienia w energię, a nie w tłuszcz.

Kosmetyczne zastosowanie: olej odżywia, nawilża, dodaje elastyczności, zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry wystawianej na częste działanie promieni słonecznych. Szczególnie polecany do suchej skóry z objawami łuszczenia. Najczęściej stosowany jest wewnętrznie. Pijąc codziennie rano porcję oleju lnianego szybko zauważysz poprawę kondycji skóry oraz włosów i paznokci. Jeśli wypicie samego oleju jest dla Ciebie za trudne wymieszaj go z jogurtem naturalnym, twarożkiem lub dodaj do sałatki. Dzienne spożycie powinno wynosić około 2-3 łyżek. Białko dodatkowo ułatwia wchłanianie oleju lnianego. Olej lniany z powodzeniem wykorzystywany jest jako dodatek do kremów i balsamów, a także odżywek do włosów. Nie powoduje zatykania porów, a tym samym powstawania zaskórników. Z powodzeniem mogą stosować go osoby zmagające się z trądzikiem. Po jego zastosowaniu suche włosy odzyskują blask i miękkość.

Olej sezamowy

sesame-316590_1280

Olej stanowi bogactwo przeciwutleniaczy, witamin z grupy B oraz A i E. Olej zawiera w swoim składzie także sezaminę, lecytynę oraz pierwiastki takie jak magnez, fosfor, cynk i żelazo. Charakteryzuje się intensywnym smakiem.

Zdrowotne działanie: obniża ciśnienie krwi, podnosi poziom dobrego cholesterolu, obniża poziom złego cholesterolu chroniąc tym samym przed chorobami serca. Sezamina spowalnia proces tworzenia się tkanki tłuszczowej.

Kosmetyczne zastosowanie: Działa na skórę oczyszczająco, przeciwbakteryjnie oraz nawilżająco i łagodząco. Ceniony jest za właściwości fotoochronne oraz nawilżające. Wpływa na poprawę elastyczności skóry. Polecany jest szczególnie do cery suchej, mieszanej, podrażnionej, a także dojrzałej. Używany jest do masażu, jako olejek do nawilżania ciała oraz dodatek do kąpieli. Jako składnik kremów i balsamów pojawia się tych dedykowanych do cery dojrzałej z widocznymi oznakami starzenia.

Olej sojowy

soybeans-182295_1280

Bogactwo lecytyny i flawonoidów oraz steroli. Dodatkowo zawiera sporą dawkę kwasów omega-3 i -6 oraz witaminy E. Najlepiej używać wersji nierafinowanej. Nie poleca się stosowania rafinowanego oleju sojowego. Stosować należy go tylko na zimno jako dodatek do zimnych sosów czy sałatek.

Zdrowotne działanie: obniża poziom złego cholesterolu, podnosi poziom dobrego zapobiegając rozwojowi miażdżycy i chorobom serca. Wzmacnia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i oddechowego. Nie bez znaczenia pozostaje jego korzystny wpływ na prace nerek. Pozytywnie oddziałuje na poprawę pamięci oraz podnosi poziom koncentracji. Polecany w stanach obniżonej odporności psychicznej.

Kosmetyczne zastosowanie: pomaga w leczeniu chorób skóry, nawilża, natłuszcza. Polecany właściwie do każdego rodzaju skóry, w szczególności do cery dojrzałej oraz tłustej gdyż reguluje wydzielanie łoju. Pozytywnie wpływa na barierę lipidowa skóry, wygładza i uelastycznia skórę oraz łagodzi stany zapalne. Skuteczny w walce z osłabionymi i wypadającymi włosami. Stosowany jako dodatek do kremów, balsamów, odżywek do włosów i mydeł. Znalazł także zastosowanie podczas masażu oraz jako dodatek do kąpiel.

Olej arachidowy

peanuts-618549_1280

Bogactwo witaminy A i E. Najczęściej wykorzystywany  jako dodatek do sosów, sałatek, ale nadaje się także do smażenia.

Zdrowotne działanie: zalecany dla osób na diecie ponieważ przedłuża uczucie sytości.

Kosmetyczne zastosowanie: pomocny w leczeniu egzemy, łuszczycy oraz łupieżu. Doskonale natłuszcza i nawilża. Wpływa na regenerację i odżywienie włosów, wygładza rozdwajające się końcówki. Olej spowalnia procesy starzenia się skóry. Pozytywnie oddziałuje na koloryt cery oraz łagodzi jej podrażnienia. Olej arachidowy świetnie sprawdza się jako olejek do masażu, do olejowania włosów oraz dodatek do balsamów i kremów.

Olej kokosowy

coconut-1125_1280

Oprócz bogactwa kwasów omega-9 oraz omega-6 zawiera kwas laurynowy, palmitynowy i kaprylowy. Zawiera również kwas oleinowy i linolenowy. Ten olej to także potężna dawka witamin z grupy B oraz E i C. W jego składzie odnajdziemy także kwas foliowy, potas, wapń, magnez i żelazo. Świetnie nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach.

Zdrowotne działanie: dzięki zawartości kwasu laurynowego odpowiedzialny jest za odporność organizmu, ma działanie przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.  Nazywany jest często naturalnym antybiotykiem. Pomocny w walce z opryszczką. Wzmacnia pracę serca. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny oraz podnosi poziom koncentracji. Przyspiesza metabolizm, przydatny jest więc w walce ze zbędnymi kilogramami, jest sycący i na długo zaspokaja głód.

Kosmetyczne zastosowanie: bardzo mocno nawilża skórę, natłuszcza, ma działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz łagodzące. Głęboko penetruję warstwy naskórka w związku z czym szczególnie polecany dla posiadaczek suchej i odwodnionej skóry. Stanowi delikatną, naturalna ochronę przed promieniowaniem UV. Pozytywnie wpływa na kondycję włosa. Przenikając głęboko w jego strukturę odżywia go i wzmacnia. Ogromne zastosowanie odnalazł w kosmetyce jako dodatek do balsamów i kremów. Używany do produkcji mydeł. Stosowany również jako dodatek do odżywek do włosów i preparatów do demakijażu. Bardzo często przyrządzana jest na jego bazie pasta wybielająca zęby. Można używać go również samodzielnie do nawilżania ciała.

Jeśli miałaś doświadczenie, z którymś z tych olejów koniecznie podziel się z nami swoimi doświadczeniami czy to kuchennymi czy kosmetycznymi.

Facebook
Google+
http://piekno-z-natury.pl/wp/zdrowotne-i-kosmetyczne-wlasciwosci-olejow-czesc-1/
INSTAGRAM

7 thoughts on “Zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejów – część 1

  1. Mało kto docenia pielęgnacyjne właściwości olejów. Ja ostatnio jestem zakochana w oleju kokosowym :) Dzięki takim wpisom więcej osób dowie się, jak w łatwy sposób można dbać o zdrowie i urodę :) Pozdrawiam!

    • Zdecydowanie się z Tobą zgadzam. U mnie też olej kokosowy króluje od dłuższego czasu i póki co nie ma sobie równych gdyż świetnie nadaje się zarówno do pielęgnacji ciała jak i włosów i paznokci, aczkolwiek olej z awokado dotrzymuje mu tempa. Pewnie też już go próbowałaś jako miłośniczka naturalnej pielęgnacji :)

  2. Olej kokosowy jest świetny do ciała :) używam go codziennie, poza tym bardzo dobry wpis. Zresztą jak poprzednie. Typowo kobieca strona, no i w końcu dobrze jest wiedzieć jakiego oleju się używa. Tyle chemii jest w naszym jedzeniu, że szkoda gadać… Czekam z niecierpliwością na nowy wpis :)

    • To prawda, a niestety bardzo często jest tak, że nie zwracamy uwagi na to jakiego oleju używamy i sięgamy po kiepskiej jakości oleje, najczęściej typowo roślinny olej, który jest mieszanką olejową. Jeszcze nie ma takiego problemu jeśli jest to olej wysokiej jakości. Niestety te kiepskiej jakości pozbawione są jakichkolwiek wartości odżywczych i tylko szkodzą obciążając nasz układ trawienny. Przerażające jest też to, że podczas smażenia na takich olejach wydziela się wiele toksycznych dla zdrowia substancji. Naprawdę warto zwracać uwagę na to co się kupuje.

  3. Świetnie i przejrzyście napisane :) W swojej pielęgnacji również używam olejów. Na razie sprawdzałam olejek kokosowy i arganowy, a od kilku dni piję olej lniany. Wkrótce zrobię o nim odrębny wpis na swoim blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *