Morwa biała i jej cenne właściwości

morwa białaMorwa jest drzewem pochodzącym z Dalekiego Wschodu. Obecnie najlepiej poznaną i zbadaną odmianą jest morwa biała, która coraz częściej stosowana jest w medycynie oraz ziołolecznictwie. Ekstrakt z liści tego drzewa zawiera aktywne substancje obniżające poziom cukru we krwi. Przypuszcza się także, że morwa wspiera odchudzanie. W medycynie chińskiej ekstrakty z morwy wykorzystywane są z powodzeniem już od wieków. Stosowano ją jako środek przeciwgorączkowy, przy biegunkach i chorobach żołądka. 

Właściwości morwy białej

Liście morwy stanowią bardzo cenne źródło kwercetyny (flawonoid) wykazującej działanie przeciwcukrzycowe oraz przeciwutleniające. Substancja ta hamuje działanie enzymu odpowiedzialnego za syntezę sorbitolu z glukozy. Nadmiar sorbitolu może przyczyniać się do zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu oraz nerek. Kwercetyna odgrywa również bardzo istotną rolę w profilaktyce cukrzycy. Równie ważną substancją obecną w liściach jest aktywny składnik DNJ. Związek ten odnajdziemy wyłącznie w liściach morwy. Jego zadaniem jest redukcja ilości przyswajanego cukru w jelitach, a tym samym obniżenie poziomy glukozy we krwi. Morwa biała ma również działać przeciwmiażdżycowo dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Ponadto wykazuje właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Związki zawarte w liściach potrafią walczyć m.in. z gronkowcem czy salmonellą. Pektyny obecne w liściach regulują perystaltykę jelit, poprawiając tym samym wypróżnianie. Liście to także potężna dawka witamin z grupy B. Owoce natomiast wykazują właściwości moczopędne, warto po nie sięgać w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Świeży sok polecany jest przy anemii. W medycynie odnalazł zastosowanie także wyciąg z korzenia morwy, który jest doskonałym środkiem na kaszel, bronchit i astmę. Dodatkowo posiada właściwości antynowotworowe, a dawniej stosowano go także jako środek poprawiający witalność organizmu. Substancje zawarte w morwie białej zmniejszają łaknienie na słodycze.

Skuteczność stosowania 

morwa biała

Wyniki badań amerykańskiego naukowcy Lelanda H. Hartwella (laureata Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny) potwierdziły skuteczność morwy w leczeniu cukrzycy i walki z otyłością. Liczne badania wciąż trwają, a ich wyniki są coraz bardziej obiecujące. Na forach  internetowych pacjentów zmagających się z cukrzycą udało mi się odnaleźć liczne przypadki osób, w przypadku których produkt ten skutecznie obniżał poziom cukru we krwi. W profilaktyce cukrzycy stosowanie morwy jest więc jak najbardziej uzasadnione. Podkreślę jednak, że morwa na pewno nie okaże się złotym środkiem w walce ze zbędnymi kilogramami. Owszem wciąg z liści blokuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych i przemianę ich w glukozę, dzięki czemu duża części węglowodanów pozostaje niestrawiona obniżając poziom cukru we krwi oraz ograniczając odkładanie się tkanki tłuszczowej. Bez ćwiczeń i odpowiedniej diety jednakże nie osiągniesz sukcesu. Ekstrakt z morwy może okazać się jedynie dobrym wsparciem na drodze do sukcesu. Nie oczekuj więc, że popijając napar z morwy czy sięgając po suplementy diety na jego bazie schudniesz bez żadnego wysiłku.

 

Przeciwwskazania

Po ekstrakty z morwy białej nie powinny sięgać kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią.

Facebook
Google+
http://piekno-z-natury.pl/wp/morwa-biala-cenne-wlasciwosci/
INSTAGRAM

77 thoughts on “Morwa biała i jej cenne właściwości

    • W takim razie mam nadzieję, że kiedyś będziesz miała okazję ją wypróbować. Smakuje naprawdę fajnie :)

    • Dodatek do herbaty to naprawdę dobry wybór. Będę musiała kiedyś wypróbować jako dodatek do musli. Wcześniej jakoś nie wypróbowałam takiego połączenia ;)

    • W takim razie szczerze ją polecam. W wielu przypadkach okazuje się naprawdę skutecznym środkiem w walce z utrzymaniem prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

    • Wydaje mi się, że główną zasługą jest tutaj słodki smak morwy. Jej ogromną zaletą jest przy tym niska kaloryczność więc zdecydowanie lepiej sięgnąć po morwę niż po czekoladowy batonik :)

  1. Nie ma mowy o schudnięciu bez żadnego wysiłku – ćwiczenia to podstawa. Nie mniej jednak warto „popijać” ziółka, wspomagające ten proces, bo niektóre bywają znakomite! Od dłuższego czasu zabieram się za post dotyczący działania czystka, z którego właściwości jestem ogromnie zadowolona! Zdrowo, smacznie i znacząco lżej!;) Polecam:)

    • Szczera prawda. Niestety wciąż jeszcze ślepo wierzymy w „złote środki” na odchudzanie. Szukamy szybkim metod, bez zbędnego wysiłku. Niestety tak się nie da i nigdy żadne suplementy diety, chociażby najwspanialsze nie pomogą nam w utracie masy ciała jeśli nie zmienimy nawyków żywieniowych i nie zaczniemy się ruszać. Co do czystka to pisałam o nim kilka miesięcy temu. Szczerze zachęcam do lektury. Artykuł odnajdziesz w zakładce „zdrowie” :)

    • Wszystkie odmiany są naprawdę smaczne :) We wpisie zwracam większą uwagę na odmianę białą z tego względu, że jest lepiej poznana pod względem jej właściwości zdrowotnych.

    • Owoce faktycznie zachwycają smakiem :) Napary z liści morwy mają natomiast doskonałe właściwości. W szczególności dla osób zmagających się z problemami związanymi z poziomem glukozy we krwi.

  2. Ja wyłapałam, że zmniejsza apetyt na słodycze – to dla mnie atut. Podobno chrom też zmniejsza, ale kiedyś się zastanawiałam jak można suplementowac chrom, kiedy to pierwiastek, którego nasz organizm potrzebuje w ilościach śladowych…

    • Na rynku dostępne są suplementy diety właśnie na bazie morwy z dodatkiem chromu. Ich zadaniem jest właśnie zmniejszanie apetytu na słodycze.

  3. O tej roślinie też za bardzo wcześniej nie słyszałam. Zaciekawiło mnie w niej to źródło witaminy B, gdyż mama twierdzi, że powinnam jej więcej spożywać ;)
    A ogólnie co do Twoich postów, to nie tylko je czytam, ale okazuje się, że spora część zdobytej wiedzy pozostaje mi w pamięci :) Ostatnio rozmawiałam ze starszym wujkiem na tematy zdrowotne i cieszył się, że może ze mną o tym porozmawiać. Sporo treści pochodziło z tego co tutaj przeczytałam:)

    • Kochana, nawet nie wiesz jak jest mi miło kiedy okazuje się, że moje wpisy okazują się dla kogoś tak przydatne. Cieszę się, że mogłaś tak pozytywnie zaskoczyć wujka swoją wiedzą na temat ziół. Tym bardziej, że spora część tej wiedzy pochodziła właśnie z mojego bloga :)
      Co do witaminy z grupy B to w szczególności warto pamiętać o ich uzupełnianiu jeśli stosuje się napary ze skrzypu i pokrzywy, ponieważ niestety te zioła wypłukują je z organizmu. Włosomaniaczki bardzo często sięgają po te napary i nie ma się co dziwić bo naprawdę świetnie wpływają na kondycję włosa. W trakcie takich kuracji istotne jest zrobienie przynajmniej tygodniowej przerwy po trzech tygodniach popijania naparów. Wówczas nie musimy się martwić o poziom tych witamin w organizmie.

    • Mam więc nadzieję, że informacje okazały się przydatne i teraz będziesz już wiedziała więcej na jej temat :)

  4. Wow, nie wiedziałam o jej właściwościach. Kiedyś kupiłam sobie przekąskę właśnie morwę w gorzkiej czekoladzie i to było niebo w gębie:)

    • Sama morwa nie pomoże zgubić zbędnych kilogramów. Nie ma co ślepo w to wierzyć, ale wspomóc ten proces na pewno może ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *