Marketingowe chwyty na produktach spożywczych

nutrition-facts-1557053-1279x959

W dzisiejszym poście kilka słów na temat informacji jakie możemy znaleźć na opakowaniach produktów i co się pod tymi hasłami kryje. Czy produktu bez dodatku cukru, bez konserwantów, bez glutaminianu sodu […] faktycznie takie są i co to dla nas oznacza? Czy faktycznie wybrane produkty to „bogate źródło” witamin, składników odżywczych, błonnika? Jakie warunki muszą spełnić produkty by były uznane za bogate źródło?

BEZ DODATKU CUKRU

Informacja ta oznacza, że do produktu nie dodano cukru, ale wcale nie oznacza to, że produktu nie zawiera go w ogóle. Produkt najczęściej jednak zawiera inny słodzik, bardzo często jest to syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Syrop ten jest dużo słodszy od tradycyjnego cukru. Produkty te mogą zawierać również inne substytuty cukru. Ważne jest sprawdzenie na etykiecie czy nie ma w produkcie cukru albo jego substytutów.

NISKOTŁUSZCZOWY

Jeśli znajdziemy taką informację na produkcie to najczęściej jest to prawda. Niestety jednak dla poprawy smaku takiego niskotłuszczowego produktu dodaje się większą ilość cukru i innych produktów zagęszczających. Najgorszą pułapką są tu jogurty owocowe beztłuszczowe bardzo lubiane przez kobiety będące na diecie. Niestety warto zwrócić uwagę, że produkty te zawierają dużo więcej cukru niż ich tłuszczowe odpowiedniki. Zawierają także dodatki skrobi i aromatów.

BEZ DODATKU GLUTAMINIANU SODU

Zadaniem glutaminianu jest pobudzanie naszego apetytu przez stymulowanie kubków smakowych. Najczęściej jest on dodawany do takich produktów jak np. chipsy czyli produkt, którego najlepiej nie spożywać w ogóle, a jeśli już po nie sięgniesz to powinnaś jeść je w małych ilościach. Glutaminian skłania nas do sięgania po nie częściej. Producenci bardzo często informują nas, że ich produkty nie zawierają glutaminianu, ale niestety jest on ukryty pod inną nazwą: ekstrakt drożdżowy, kazeina wapnia czy kwas glutaminowy. Jeśli dostrzeżesz taką informację na etykiecie lepiej unikaj tego produktu.

ŻYWNOŚĆ ORGANICZNA

Przed jej zakupem koniecznie upewnij się, że faktycznie jest to żywność w 100% organiczna i wolna od związków chemicznych. Bardzo łatwo możesz bowiem przepłacić za taką żywność, która w gruncie rzeczy jest tylko w pewnym procencie organiczna i zawiera pewne składniki nieorganiczne. W przypadku owoców bierze się pod uwagę ich świeżość i odległość jaką muszą pokonać od producenta na Twój stół. Na tej podstawie zdecyduj czy wolisz produkt nieorganiczny, ale rosnący na miejscu czy organiczny, ale który przebył setki kilometrów przed trafieniem do sklepu. Również wygląd owoców i warzy świadczy o tym czy rolnik używał nawozów. Jeśli owoce i warzywa różnią się od siebie kształtem, są różnej wielkości to oznacza, że nie używano sztucznych nawozów w trakcie ich hodowli.

„BOGATE ŹRÓDŁO…”

Aby produkt był uznany za bogate źródło danego składnika powinien zawierać:

– 20% lub więcej witaminy A i C, wapnia, żelaza

– 5 g i więcej błonnika

– 3 g i mniej tłuszczu aby produkt był niskotłuszczowy

– 140 mg i mniej sodu uważane jest za produkt niskosodowy

– cukier – najlepiej wybierać produkty bez tłuszczu, ale koniecznie sprawdź etykietę czy nie użyto zamienników cukru

W przygotowaniu dzisiejszego postu pomocna okazała się książka „200 tajemnic naturalnej zdrowej kuchni” dr Judith Rodriguez, BUCHMANN 2014.

A czy Ty sprawdzasz informację zawarte na etykietach produktów które kupujesz?

Facebook
Google+
http://piekno-z-natury.pl/wp/marketingowe-chwyty-na-produktach-spozywczych/
INSTAGRAM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *