Lawenda: kosmetyczne i medyczne zastosowanie

lawenda

Lawenda należy do jednych z tych ziół, które są znane prawie każdemu. W Polsce bardzo często pojawia się jako ozdoba ogrodu. Uprawiana także we Włoszech, Francji i Anglii. Najczęściej wykorzystywana jest w kosmetyce. Już sama nazwa łacińska Lavendula, która pochodzi od słowa lavare czyli „myć się” nasuwam nam skojarzenia odnoszące się głównie do wykorzystania lawendy jako olejku zapachowego w produktach do mycia ciała. W starożytności aromatyzowano nią wodę do kąpieli, wierząc jednocześnie, że oprócz zapachu zapobiega rozwojowi chorób zakaźnych. W średniowieczu twierdzono, że pomaga w leczeniu dżumy, w późniejszych latach wykorzystywana do leczenia przeziębień, chorób nerwowych oraz paraliżów. Olejek lawendowy uważany jest za jeden z najcenniejszych olejków i to dzięki niemu narodziła się aromaterapia. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak dziś wykorzystywana jest lawenda oraz jakie ma właściwości zapraszam do dalszej lektury.

Medyczne właściwości lawendy

lawenda. kosz lawendy, lawenda w medycynie

Lawenda przede wszystkim pobudza krążenie, wpływa wzmacniająco na system nerwowy, działa rozkurczowo oraz wiatropędnie. Przeciwdziała bólom brzucha i wzdęciom. Działa żółciopędnie, moczopędnie oraz napotnie. Działa silnie przeciwgrzybiczo oraz bakteriostatycznie. Dodatkowo wykazuje właściwości uspokajające. Kwiaty lawendy działają znieczulająco i antyreumatycznie.

Zastosowanie w medycynie

Picie naparów z lawendy zalecane jest w przypadku zaburzeń trawiennych oraz w stanach pobudzenia nerwowego. Polecane są osobom cierpiącym na depresje i bezsenność. Napary działają pomocniczo przy bólach głowy. Herbatka lawendowa obniża gorączkę oraz oczyszcza organizm z toksyn. Lawendowy napar można stosować również zewnętrznie. Polecane są do płukania przy stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła, a także przy problemach z nieświeżym oddechem.

Rozrobiony olejek lawendowy z innym olejem bazowym można stosować do wcierania przy przeziębieniach, bolach mięśniowych, stawowych, przy zapaleniu korzonków, a także w zakażeniach oskrzeli, nieżycie oskrzeli z rozedmą. Oleje lawendowy zaleca się stosować w początkowym okresie ropnia płuc. Idealny na nerwice i fizyczne objawy przemęczania stresowego. Olejek można wcierać w ślady powstałe po ukąszeniach owadów. Wymieszany w proporcji 10 kropli na 25 ml wody pomocny jest podczas bólów migrenowych.

Inhalacje z dodatkiem olejku lawendowego poleca się stosować w przypadku chorób górnych dróg oddechowych.

Napar z kwiatów lawendy

lawenda, napar z lawendy, herbatka lawendowa

1 łyżkę kwiatów lawendy zalać półtorej szklanki wrzątku. Odstawić i zaparzać pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie przecedzić i pić pół szklanki 3 razy dziennie między posiłkami jako środek wspomagający układ trawienny lub po pół szklanki po jedzeniu rano i wieczorem jako środek mający działać uspokajająco i rozkurczowo.

Kosmetyczne właściwości lawendy

Chyba żadna wielbicielka naturalnej pielęgnacji nie wyobraża sobie bez lawendy swoich rytuałów pielęgnacyjnych. Olejek lawendowy powszechnie stosowany jest jako dodatek do produkcji kosmetyków (płyny do kąpieli, mydła, toniki) czy perfum. Lawenda przede wszystkim wykazuje właściwości oczyszczające oraz łagodzące. Polecana jest do każdego rodzaju cery, ale w szczególności dla cery wrażliwej i trądzikowej. W przypadku tej ostatniej działa antyseptycznie. Olejek lawendowy bądź też suszone kwiaty lawendy dodaje się do kąpieli relaksujących. Zapewniam Cię, że po takiej kąpieli, nawet po bardzo męczącym dniu zaśniesz bez problemu. Lawenda bowiem posiada właściwości relaksacyjne, regeneruje system nerwowy. Płukanki na bazie tego zioła polecane są w pielęgnacji włosów przetłuszczających się. Olejek lawenda zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie dlatego z powodzeniem może być wykorzystywany z walce z cellulitem.

lawenda, lawenda w kosmetyce

Olejek lawendowy w małych ilościach ma działanie uspokajające, w dużych natomiast pobudzające.

Uwaga!

Jak w przypadku każdego zioła tak i w przypadku lawendy należy zachować ostrożność. Nie przesadzać z ilością oraz stężeniem olejków używanych na skórę. Duże dawki olejku mogą powodować stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit. Dodatkowo mogą drażnić nerki i pęcherzyki płucne.

Nie zaleca się stosować ziela lawendy w przypadku choroby wrzodowej oraz przy schorzeniach wątroby i nerek. Szczególną ostrożność należy zachować w okresie ciąży ponieważ olejek lawendowy działa pobudzająco na macicę.

A Wy znacie lawendę? Stosujecie? W jakich sytuacjach po nią sięgacie?

Artykuł napisany na podstawie książki „Wygraj zdrowie z naturą” wydawnictwa ARTi, Zioła z apteki natury” wydawnictwa Publicat, wykładów dr H. Różańskiego oraz doświadczeń własnych.
Facebook
Google+
http://piekno-z-natury.pl/wp/lawenda-kosmetyczne-i-medyczne-zastosowanie/
INSTAGRAM

89 thoughts on “Lawenda: kosmetyczne i medyczne zastosowanie

  1. a ja tak bardzo nie toleruję lawendy :-( chociaż w młodości bardzo lubiłam ten zapach. Pamiętam balsam do ciała o tym zapachu..koił zmysły i bardzo szybko pod jego wpływem zasypiałam :-) Za to kiedyś nie lubiłam aromatów różanych, a teraz przepadam :-)

    • To może i w przypadku lawendy będzie tak jak z różą, z która zresztą ja mam bardzo podobnie bo kiedyś też bardzo nie tolerowałam tergo zapachu ) A lawenda to faktycznie idealny „środek” nasenny :)

    • Sesja fotograficzne wśród lawendowych pól musiałaby być piękna. Ach aż mi się teraz taka zamarzyła :) A balsam z dodatkiem lawendy na noc to naprawdę świetny wybór :)

    • Cieszę się więc, że mogłaś poznać inne jej właściwości. Może któreś okażą się przydatne dla Ciebie :)

  2. Bardzo lubię lawendę :) Nawet chciałam sobie kupić do pokoju doniczkę z tą rośliną, aby służyła mi za dekorację.
    A jeżeli o zdrowotne i urodowe aspekty chodzi to mam szampon lawendowy do włosów i olejki eteryczne, które wącham, gdy mnie boli głowa.

    • To świetnie. A taka lawenda w doniczce to świetny ozdoba i dodatkowo jej naturalny zapach w pokoju gwarantowany, a wraz z nim relaks i wyciszenie wieczorową porą :)

  3. Znam i uwielbiam. Napar często stosowałam w formie okładów na twarz…pięknie uspokajał moją skórę. Olejek stosuję regularnie do mgiełki odświeżającej, dodaję do szamponów, maseczek z glinek. Uwielbiam też zapach lawendy, naprawdę relaksuje:)

    • Ależ sporo zastosowania dla niej znalazłaś. Świetnie. Muszę wypróbować polecane przez Ciebie okłady bo jeszcze nigdy takich nie robiłam. Ja również bardzo często dodaje olejek do szamponu. Dzięki niemu skóra głowy na dłuższy czas pozostaje świeża.

  4. Ja niedawno sprawiłam sobie olejek eteryczny lawendowy i juz naczytalam sie sporo o jego wlasciwosciach :) naprawde godne uznania ;) tylko oczywiscie nalezy, jak napisala, uzywac z rozwaga ;)

    • Tak, to prawda. Z ziołami i olejkami eterycznymi podobnie jak z lekarstwami nie należy przesadzać i rozwaga jest tutaj wskazana.

  5. Dobrze, że napisałaś o lawendzie, bo to jedno z czołowych ziół, którego nie powinno zabraknąć w naszych domach. Osobiście cenię lawendę za zapach, kolor i wspaniałe działanie na cerę, drogi oddechowe przy przeziębieniu oraz bóle miesiączkowe.

    • Zdecydowanie się z Tobą zgadzam i jeśli miałabym stworzyć listę niezbędnych ziół w domowej apteczce to z całą pewnością lawenda by się na niej znalazła.

  6. Ja bardzo lubię dodać lawendy do kominka relaksuje się przy tym świetnie. No i marzy mi się zrobienie lawendowego kremu ale wciąż nie mogę się zebrać

    • Świetny pomysł z tym kremem z dodatkiem lawendy. Będzie miał fajne łagodzące i antyseptyczne właściwości :)

    • Dziękuję bardzo i cieszę się, że dzięki mnie mogłaś poznać jakie właściwości ma lawenda, której zapach tak lubisz :)

  7. Zazwyczaj używałam olejku jako czegoś co zapewnia relaks, czasem piłam jako składnik herbatki na lepszy sen. Ale widzę,że muszę spróbować w razie przeziębienia:)

    • Generalnie w trakcie ciąży z ziołami należy bardzo uważać i konsultować ich użycie z lekarzem lub doświadczoną w tej dziedzinie osobą.

  8. Zapach lawendy jest obłędny. Czasami piję napar z kwiatów lawendy :) Nie wiedziałam, że tak wpływa na gromadzenie wody w organizmie :) Jak zwykle super post i bardzo pouczający :)

    • Dziękuję bardzo i cieszę się, że mój post czymś Cię zaskoczył i dzięki niemu dowiedziałaś się czegoś nowego :) Co do zapachu to zgadzam się w 100% :)

    • Jeśli nie widzisz takie potrzeby to też nie ma co na siłę po nie sięgać bo z ziołami podobnie jak z lekarstwami także trzeba uważać i nie przesadzać z ich stosowaniem :)

  9. Tyle pozytywnych właściwości :-) akurat rzadko korzystam z produktów z dodatkiem lawendy czy w ogóle kwiatowym, trochę mnie zapach dusi i raczej wolę owocowe ;-) ale od czasu do czasu jako odskocznia jak najbardziej :D

    • Oj to prawda bo czasami te mieszanki kwiatowe potrafią być męczące. O ile zapach lawendy mi nie przeszkadza to są takie zapachy kwiatowe, które są na tyle męczące, że rezygnuję z ich stosowania w szczególności w pielęgnacji bo w formie naparów to akurat nie ma problemu bo zapach nie jest tak wyczuwalny :)

    • O proszę. Jak trafiłam z tym wpisem, albo ty z porą wejścia na mojego bloga i roznoszącym się wokół Ciebie zapachem lawendy :)

    • O ile w przypadku zapachu spotykam się z osobami, którym ten zapach się nie podoba i jest dla nich zbyt męczący, tak w przypadku wyglądu jesteś moim wyjątkiem :)

  10. Nie interesowałam się nigdy właściwościami lawendy. Lubiłam ją za piękny zapach (wiem, że są przeciwnicy, ale ja akurat lubię ten zapach).Naparu z lawendy nigdy nie piłam, aż zaczęłam się zastanawiać, jak to może smakować;p

    • Jeśli chodzi o smak naparu lawendy to jest bardzo delikatny. Ja bardziej wyczuwam zapach niż sam smak lawendy także jeśli zapach Ci odpowiada to myślę, że nie miałabyś problem z wypiciem naparu :)

  11. Rzeczywiście niejednokrotnie ten składnik pojawia się w moich kosmetykach,najczęściej właśnie w płynie do kąpieli lub żelu pod prysznic.Czytałam,że świetnie w przypadku cery wrażliwej sprawdza się mgiełka lawendowa do twarzy.Bardzo bym chciała taką wypróbować:-)

    • Chyba też najczęściej właśnie w takich produktach producenci wykorzystują lawendę jako, że w środkach do kąpieli i mycia ciała ma świetne działanie antybakteryjne i oczyszczające. Dodatkowo nadaje pięknego zapachu :) Mgiełki lawendowej do twarzy jeszcze nigdy nie próbowałam. Ciekawa jestem jaka firma ma ją w swojej ofercie?

  12. Ja jestem chyba jedną z niewielu osób, które nie przepadają za zapachem lawendy. Moim zdaniem jest ładny, ale na mnie jakoś dziwnie działa i robi mi się od niego niedobrze. Ciekawi mnie jednak jak smakuje napar :)

    • Zapach lawendy jest dość kontrowersyjny i zdania są bardzo podzielone :) Myślę, że z naparem mogłabyś mieć w takim razie problem bo według mnie o ile w smaku jest bardzo delikatna to zapach bardzo się przebija i jest wyczuwalny.

    • Lawenda faktycznie jest piękną dekoracją ogrodu, a także naszego domu bo i w doniczce możemy ją hodować. Zapach jednak niektórzy uwielbiają inni wręcz przeciwnie.

    • Ooo to pięknie będzie Twój ogród się prezentował. Osobiście bardzo podoba mi się lawenda więc z przyjemnością posiedziałabym w ogrodzie pełnym lawendy :)

    • Oo wcześniej jakoś świeca YC o tym zapachu nie wpadła mi w rękę. Jako, że tak bardzo lubię ten zapach koniecznie muszę się za nią rozejrzeć :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *