Jak przygotować domowy jogurt naturalny?

1Jogurt należy do jednych z najzdrowszych przetworów mlecznych. Tylko jeden gram jogurtu naturalnego zawiera około dziesięciu milionów żywych kultur bakterii. Dlatego jogurt jest zalecany przez lekarzy w trakcie kuracji antybiotykowej. W szybki sposób pozwala na odbudowanie naturalnej flory jelitowej. Bakterie, które występują w jogurtach to Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Jogurt jest niewątpliwym sprzymierzeńcem zdroworozsądkowej diety. Można go bardzo łatwo włączyć do diety jako dodatek do śniadania, na deser lub jako szybką przekąskę gdy zaczyna dopadać nas głód. Oczywiście ważne jest by wybrać ten dobrej jakości z dużą ilością bakterii. Niestety obecnie producenci dodają do swoich jogurtów konserwanty, substancje wzbogacające smak i zapach czy cukry niekoniecznie korzystne dla naszego zdrowia. Dlatego w dzisiejszym poście przygotowałam dla Was przepis na szybki jogurt domowej roboty. Do jego przygotowania nie będziesz potrzebowała maszynki do jogurtu, a jego smak nie będzie równał się tym ze sklepowej półki.

Domowy jogurt naturalny

Składniki:

– 1 litr mleka

– 1 opakowanie jogurtu z żywymi szczepami bakterii

– aromat waniliowy (opcjonalnie, jeśli chcesz aby Twój jogurt miał lekki posmak wanilii)

Wykonanie:

  • mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy na powierzchni pojawią się małe bąbelki zdejmujemy z ognia i przelewamy mleko do miski i chłodzimy do około 60 stopni.
  • jogurt przekładamy do małej miseczki i dodajemy do niego odrobinę wcześniej podgrzanego mleka. Energicznie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy po jednej łyżce do mleka, a każdą porcję dokładnie mieszamy z mlekiem i dodajemy kolejną.
  • miskę zakrywamy grubą ścierką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-6 godzin, aż mleko się zetnie.
  • po tym czasie wstawiamy nasz jogurt do lodówki na 8 godzin.
  • po 8 godzinach jogurt jest gotowy i należy go spożyć w przeciągu tygodnia. Możesz go użyć jako dodatku do owsianki, świetnie sprawdzi się w połączeniu z ziołami jako dip do sałatki  czy domowych chipsów warzywnych lub dodaj do niego owoce, zblenduj i tym sposobem uzyskasz domowy jogurt owocowy.

Domowy jogurt owocowy

Składniki:

– pół szklanki domowego jogurtu naturalnego

– 8 sztuk truskawek

– 1 kiwi

– mała łyżeczka miodu

Wykonanie:

  • jogurt naturalny mieszamy z łyżeczką miodu i przekładamy do szklanki.
  • truskawki oraz kiwi rozdrabniamy za pomocą blendera i wykładamy na wcześniej przygotowany jogurt
    i gotowe. Przepis prosty i bardzo szybki w przygotowaniu :)

2

Do przygotowywania domowych jogurtów naturalnych zainspirowała mnie książka „Francuzki nie tyją. Sekrety jedzenia dla przyjemności” M. Guliano.

A czy Ty przygotowujesz naturalny jogurt domowym sposobem? Jak najczęściej wykorzystujesz jogurt w kuchni?

Facebook
Google+
http://piekno-z-natury.pl/wp/jak-przygotowac-domowy-jogurt-naturalny/
INSTAGRAM

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *